fizyka wzory prawa zadania teoria, chemia teoria zadania wzory, modelarstwo szkutnicze

Pęd. Zasada zachowania pędu

Pęd ciała to iloczyn jego masy i prędkości z jaką się porusza. Jest to wielkość wektorowa, kierunek i zwrot wektora pędu jest taki sam jak kierunek i zwrot wektora prędkości poruszającego się ciała.
wzor na pęd

Pęd układu

Pędem układu ciał nazywamy sumę wektorów pędów ciał tworzących ten układ

Zasad zachowania pędu

Jeśli na układ ciał nie działają siły zewnętrzne lub siły te równoważą się, to pęd układu pozostaje stały. Siły wewnętrzne zmieniają pędy poszczególnych ciał, nie zmieniając pędu układu.
Zasad zachowania pęd wzory

Druga zasada dynamiki w postaci ogólnej

Przyrost pędu ciała jest równy iloczynowi działającej na ciało siły i czasu jej działania
wzor druga zasada dynamiki w postaci ogólnej

Popęd (popęd siły)

jest wektorową wielkością fizyczną równą iloczynowi siły i czasu jej działania
wzor popęd siły

Środek masy

punkt określony przez rozkład mas w danym ciele lub układzie ciał. Środek masy układu zachowuje się tak, jakby cała masa układu znajdowała się w punkcie środka masy i jak gdyby wszystkie siły działające na ciała układu były przyłożone do tego punktu.

Współrzędna środka masy

wzor współrzędna środka masy

Prędkość środka masy

wzor prędkość środka masy
Zobacz przepisprzepis na gofry

Zobacz przepis na wyśmienite gofry

Zobacz przepisprzepis na gofry

Zobacz przepis na bitą smietanę

Zobacz przepisprzepis na naleśniki

Zobacz przepis na naleśniki. Pyszne naleśniki

Zobacz przepisprzepis na ciasto malinowa chmurka

Malinowa chmurka- zobacz przepis

Zobacz przepisprzepis na ciasto murzynek

Murzynek- zobacz przepis

Zobacz przepisprzepis na ciasto karpatka

Karpatka- zobacz przepis

Zobacz przepisprzepis na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane- zobacz przepis

Zobacz przepisprzepis na placek po węgiersku

Placek po węgiersku- zobacz przepis

Zobacz przepisprzepis na burrito

Zobacz przepis na burrito meksykańskie

Zobacz przepisprzepis na burrito

Tortilla placki z indykiem- zobacz przepis